Jahorina

Jahorina je planina koja se smjestila u Bosni i Hercegovini, a njezin je veći dio proglašen Nacionalnim parkom. Jahorina je ujedno i Olimpijski centar koji privlači ljubitelje zime i skijanja već dugi niz godina. Njezina prekrasna priroda, bijela prostran

Skijaške staze

Olimpijski centar Jahorina svojim posjetiteljima pruža užitak skijanja na 10 staza koje ukupno broje oko 20-ak kilometara uživanja u skijanju. Najviše je crvenih srednje teških staza, dvije su crne vrlo zahtjevne staze, a jedna je lagana plava. Iako se tijekom spuštanja s vrha može kombinirati spuštanje na više različitih težina staza. Osim toga, planina je takva da jedna staza može u jednom svom dijelu biti crna, nešto niže crveno rangirana, a u određenom dijelu čak i plava.

Potrebno je pratiti plan mape staza kako ne bi došlo do zabune i neželjenih ozljeda. Za one koji žele iskusiti nešto više adrenalina, ali pod uvjetom da su iskusni skijaši, mogu isprobati tri olimpijske staze. Dvije od njih su spomenute crne staze, a jedna je crvena. Crne su spust i slalom staza, a crvena je veleslalom. Najviši vrh Jahorine je Ogorjelica na 1.916 metara nadmorske visine s kojeg se spušta istoimena staza (Ogorjelica I s 1.560 m.n.v.) u dužini od gotovo kilometar i pol.

S još 100 metara više nadmorske visine kreće crvena staza Ogorjelica II, no znatno kraća – 950 metara dužine. Jedina viša staza započinje na 1659 m. n. v. i to spomenuta crna staza Olimpijski slalom, ali je ujedno i najkraća staza na Jahorini s dužinom od 550 metara. Dvije su najduže staze s 1.700 metara, crvena Poljice i plava Šator staza. Najveći visinski spust prelazite ako se spuštate Olimpijskim spustom koja je, logično, crna staza. Noćno skijanje moguće je na stazi Poljica.

Žičare i ski-liftovi

Što se tiče žičara kojima se penjete do nabrojanih staza, na Jahorini ih je ukupno 11. Tri šesterosjedežnice od kojih je najnovija na Prači, a druge dvije dižu skijaše na Ogorjelicu i Poljice od kojih svaka ima kapacitet podizanja 2.000 ljudi u sat vremena. Dvije dvosjedežnice podižu skijaše također na Poljice i Ogorjelicu II, no na druge vrste staza.

Tu su još i četiri ski-lifta Poljice, Rajska dolina i Olimpik te dva lifta za djecu. Najveću visinsku razliku od 368 metara prelazite ako se penjete dvosjedežnicom Skočine, što je ujedno i najduža vožnja od 12 minuta. Na najvišu točku skijališta popet ćete se dvosjedežnicom Ogorjelica II, 1.889 metara nadmorske visine, odakle se možete spuštati istoimenom stazom crne, crvene i plave oznake.

PLANIRAJTE SVOJE PUTOVANJE
Ime:
Prezime:
Telefon:
E-mail:
Broj osoba:
Predmet:
Vaša poruka:
Pošaljite upit

PHOTO GALLERY

Jahorina
Jahorina
Jahorina
Jahorina

Smještaj

Apartmani Breza
Apartmani Breza
Jahorina
od:
120,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
Apartmani Lux Jahorina
Apartmani Lux Jahorina
Jahorina
od:
95,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
APARTMANI Maxi
APARTMANI Maxi
Jahorina
od:
40,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
GUESTHOUSE Jeti
GUESTHOUSE Jeti
Jahorina
od:
39,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
Hotel Vučko
Hotel Vučko
Jahorina
od:
0,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
Jahorina aparthotel
Jahorina aparthotel
Jahorina
od:
79,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi