Otok Brač

OPISUkupna dužina obale otoka Brača iznosi 175 km, a odlikuje se razvedenošću, osobito s brojnim dubokim i privlačnim uvalama u sjeveroistočnom i jugozapadnom dijelu otoka. Sjeverna je obala niža i razvedenija, dok je južnija strmija i u većem dijelu nerazvedena .
Na otoku se razlikuju dva područja: niže priobalno okolo cijelog otoka (do 170 m visine), srednje visoravno podalje od obale (do 400 m) i visoko planinsko. Vidova gora, visine 778 m, najviše je brdo na jadranskim otocima.
Na otoku nema rijeka ni potoka, a samo nekoliko manjih izvora slatke vode i oko 300 priobalnih izvora i vrulja koji imaju više ili manje slanu (bočatu) vodu. U ranijoj geološkoj formaciji, prije otprilike milijun godina, kada je Brač bio dio kopna, njegovom je dužinom, od istoka prema zapadu, tekla rijeka (Cetina) koja je usjekla duboke kanjone i danas karakteristične za ovaj otok.
Klima - Zemljopisni položaj otoka, utjecaj mora, djelovanje obližnjeg kopna i sam reljef otoka Brača uvjetuju njegovu klimu. To je mediteransko podneblje s relativno blagim zimama kad se temperatura rijetko kada spusti ispod 0° C (najniža zimska temperatura u posljednjih 30 godina zabilježena je -6° C), a toplim ljetima, koje ipak rashlađuje ugodni vjetar maestral. To je takozvano "podneblje maslina", s najtoplijim mjesecom srpnjem (prosječna temperatura 24,5° C), a najhladnijim siječnjem (7° - 8,5° C), sa središnjom godišnjom temperaturom na obali od 15° - 16° C, dok je temperatura u unutrašnjosti, na većoj visini, nešto niža.
Otok Brač je jedno od najsunčanijih područja na Jadranu. Bol, na južnoj strani Brača, ima u prosjeku 134 vedra i 88 oblačnih dana u godini, a Sutivan na sjevernoj strani 110 vedrih i 92 oblačna dana. Po broju oko 2600 sunčanih sati na godinu Brač je između Splita i Hvara. Inače oborine su na Braču dvostruko obilnije u unutrašnjosti i u istočnom dijelu otoka nego u primorskom pojasu i na zapadnom dijelu. U unutrašnjosti su česte ljetne oborine, a uz obalu zimske.
U zimskoj sezoni najčešći su vjetrovi na otoku hladna i suha bura (NE) i toplo i vlažno jugo (SE), koji obično pusu nekoliko dana za redom.
Zimska bura je jača na sjevernoj obali otoka, a vrlo jaka u Povljima i Pučiščima, gdje puše iz Vrulje pod Biokovom. U ljetnoj sezoni gotovo svakodnevan je vjetar maestral (SW) koji puše danju s mora i ublažava dnevnu žegu. Navečer pirka svježi vjetrić iz unutrašnjosti otoka, osobito u dolinama i uvalama.
More - Uz obale Brača more je relativno toplo: u kolovozu od 21-25° C, a u veljači od 11-14° C. Prema istoku i na sjevernoj strani otoka more je nešto hladnije nego na južnoj i zapadnoj strani pod utjecajem brojnih podmorskih izvora.

 

PLANIRAJTE SVOJE PUTOVANJE
Ime:
Prezime:
Telefon:
E-mail:
Broj osoba:
Predmet:
Vaša poruka:
Pošaljite upit

PHOTO GALLERY

Otok Brač
Otok Brač
Otok Brač
Otok Brač

Smještaj

 Hotel otok Brač
Hotel otok Brač
Otok Brač
od:
120,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
Villa  Elena
Villa Elena
Otok Brač
od:
270,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
Villa Brač
Villa Brač
Otok Brač
od:
0,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
Villa DEJABLUE
Villa DEJABLUE
Otok Brač
od:
1.100,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
Villa Milenaria
Villa Milenaria
Otok Brač
od:
0,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi