Poreč

Poreč je grad smješten na zapadnom dijelu poluotoka Istre, na samom moru. Ima razvedenu morsku obalu dugu 37 km, koja se proteže od ušća rijeke Mirne do gradića Funtana.

Krajolik karakterizira bogato sredozemno raslinje, sa borovim šumama i bujnom zelenom makijom. Poreč je poznat po proizvodnji gražđa, vina i maslina i maslinovog ulja.

Poreč ima bogatu i dugu povijest. Tijekom 2. stoljeća prije Krista na sadašnjem porečkom poluotoku podignut je castrum, koji je tijekom 1.stoljeća proglašen gradom. O burnoj povijesti grada Poreča svjedoče i danas brojna znamenja, građevine, ostaci građevina, pisani dokumenti i drugo, kao što su: gradske zidine, ranokršćanska bazilika (Eufrazijeva Bazilika, 5. Stoljeće)), ulica Dekumanus, kuće i palače iz romaničkog i mletačkog razdoblja, gotička crkva iz 13. stoljeća, ostaci željeznice Poreč – Trst i drugo.

Turizam se u Poreču počinje razvijati sredinom 19.stoljeća. Nagli turistički razvitak započinje 60-tih godina prošlog stoljeća, tako da već 1970.-tih godina Poreč postaje najjači turističi centar u Hrvatskoj. Danas na području grada Poreča ima tridesetak hotela s preko 95.000 postelja. Njegova turistička ponuda obiluje s 13 autokampova, 16 apartmanskih kompleksa, brojnim privatnim apartman-kućama, marinama, plažama, raznovrsnim igralištima, zabavnim punktovima, restauranima, disco klubovima, barovima, galerijama, marketima (Konzum, Kaufland, Lidl, Plodine, Metro, Billa i drugi), te brojnim trgovinama i kioscima. Brojni veći i manji brodovi nude krstarenje po obali, te do Venecije, Trsta, Pule, Brijuna i drugih turističkih mjesta.

Okolica Poreča također je za goste: Na samo par kilometara nalazi se mala, ali geološki vrlo bogata špilja Baredine u kojoj je stanište čovječje ribice. Na dvadesetak km udaljenosti je Limski kanal sa svojom piratskom prošlošću i današnjom ponudom ribljih specijaliteta. Na 20-40 km udaljenosti nalaze se znameniti i slikoviti istarski gradići – Motovun, Višnjan (sa nedalekom Zvjezdarnicom), Grožnjan, Sv. Lovreč, Novigrad, Rovinj i drugi. Na samo 60 km udaljenosti je Pula sa svojom čuvenom i dobro očuvanom arenom. Na svega 50 km udaljenosti je i gradić Fažana, koji služi kao polazna luka za posjetu Brijunima, a te otoke Brijune valja posjetiti.

 

 

 

PLANIRAJTE SVOJE PUTOVANJE
Ime:
Prezime:
Telefon:
E-mail:
Broj osoba:
Predmet:
Vaša poruka:
Pošaljite upit

PHOTO GALLERY

Poreč
Poreč
Poreč
Poreč

Smještaj

Hotel Valamar Diamant
Hotel Valamar Diamant
Poreč
od:
65,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
Valamar Crystal
Valamar Crystal
Poreč
od:
65,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi
Valamar Isabella Island Resort 4*/5*
Valamar Isabella Island Resort 4*/5*
Poreč
od:
65,00 €/dan


KUPAONE

NE
AC
NE
Wi-Fi